iStock-1283128873.jpg
Coupleness logo transp.png

Kom tillbaka till vardagen!

När semestern är slut och vardagen blir verklighet kan det vara en utmaning att komma in i gamla rutiner igen. Något som också kan vara en prövning för relationen. Vi ger dig tips på hur du och din partner kan hitta tillbaka till rutinerna. Varför inte också passa på och komma igång med några helt nya rutiner som dessutom är bra för relationen? 

Hitta tillbaka till rutinerna efter semestern

 

Det är lätt att bli överväldigad av alla måsten och rutiner som kommer som ett brev på posten efter semestern. Om du känner olust inför att börja jobba och att allt går tillbaka till det normala kan det hjälpa att försöka tänka lite annorlunda denna gång.

 

För rutiner kan hjälpa oss att få saker gjorda, att vi uppnår våra mål och ge oss en känsla av stabilitet under stressiga dagar. Ett tips är att lägga till nya bra rutiner till det som redan funkar istället för att börja från noll. Exempelvis att träna varje gång du borstat tänderna. Gör 5 burpees efter varje tandborstning. På så sätt kommer du att börja associera tandborstning med träning. Det är enklare att implementera än att du någon gång under dagen ska göra 5 burpees.

Slutet av sommaren kan vara en bra tid för förändringar och att få nya saker att hända. Du är (förhoppningsvis) avslappnad och utvilad. Motivation kanske finns där för att göra den förändring i ditt liv som du har funderat på. Ett nytt element i vardagen kan vara motiverande efter en ledighet. Det kan handla om att byta jobb eller börja träna. Du kan också börja med bra nya vanor tillsammans med din partner som stärker er relation. Läs mer för att få tips på hur du som individ och ni som par kommer in i bra rutiner efter semestern.


5 tips på bra rutiner för par

 

Här är fem tips som boostar relationen inför hösten:

1. Säg tack sommaren. Titta igenom bilderna ni tog på semestern. Lyft en sak var som ni tycker var det bästa med semestern. Framkalla och rama in en bild. Ta er tid och prata igenom allt som varit bra med sommaren. Det blir en bra övergång till hösten.

2. Fler medvetna val om vad jag mår bra av. Det finns inget som säger att ni behöver gå tillbaka till hur livet var innan sommaren. Nu har ni möjlighet att testa nya saker. Kanske finns det en vän som du vill se mer (eller mindre) ofta. Du kanske vill få in mer intimitet och sex i din relation eller börja träna. Det handlar om att göra fler medvetna val om hur du vill att ditt liv ska se ut.

 

3. Ta din tid. Du behöver inte starta allt med full kraft sekunden semestern är över. Sätt rimliga förväntningar på vad du vill åstadkomma under de första veckorna av hösten. Var snäll mot dig själv och din partner när ni anpassar er till vardagen igen.

4. Allt du älskar. Gör en lista över alla saker du älskar med hösten. Kanske är det inte så tokigt att gå komma tillbaka med vardagen? Planera in något att se fram emot de kommande veckorna, som par men också för dig själv. 

5. Det är ok att allt inte känns ok. Det är ok att inte känna sig på topp hela tiden. Var snäll mot dig själv under denna period om det känns just så. Ta dig tid att känna in hur du mår. Gråt om du behöver eller stanna i sängen om det är det du känner för.  Glöm inte att det är ok att be om hjälp också.

Precis som att du tar hand om dig själv och lyssnar på vad du behöver är det viktigt att ta hand om sin relation också. Fortsätt läsa för tips på hur ni tänder gnistan i relationen.

5 tips på hur du stärker relationen och hittar gnistan

Tillbaka från sommar, socialt umgänge och semester? Kanske har ni bråkat en del under ledigheten också. Det känns inte riktigt som innan och du drömmer om att få tillbaka gnistan i relationen igen. Här är fem tips på hur ni kan bli mer kära:

1. Öva tacksamhet. Det finns många fördelar med tacksamhet, inklusive bättre sömn, mer optimism och att man kan känna sig mer hjälpsam och förlåtande. Bra effekter som kan hjälpa oss när vi ska hitta tillbaka till rutiner efter en längre ledighet. Testa skriva ned de saker du är tacksam över. Gör det ett par minuter per dag ca 3-4 gånger i veckan. Du kan göra detta i din telefon, en dagbok eller i appen Coupleness. Appen är designad för att par ska kunna dela saker de är tacksamma över med sin respektive.

 

2. Var nyfikna tillsammans. Nyfikenhet är en av de viktigaste sakerna som kan boosta din relation. Oavsett hur länge ni har varit tillsammans finns det alltid mer ni kan lära er om varandra. Undvik att ta varandra för givet genom att ställa frågor och utforska mer om din partner. Börja varje dag med att fråga varandra vilka mål ni har för dagen. Avsluta varje dag med att fråga vad som var meningsfullt eller viktigt med dagen. Varje helg kan du berätta en historia om din barndom som din partner inte har hört tidigare. Det finns så mycket att upptäcka!

 

3. Håll sommaren vid liv. Fundera över vad du gillar med sommaren. Är det att  upptäcker nya platser, koppla av eller spontanitet? Testa att integrera det du tycker är bra in i din vardag. Det kan vara att inte planera något till helgen, att bli mer spontana i vardagen. Det kan också handla om att ni gör vad vi känner för när vi vaknar. Glöm inte att planera in tid för att koppla av även när allt snurrar på. Kör hemma-spa på helgen eller något annat som får er att varva ned. Var kreativa och hitta nya sätt att ha kul tillsammans.

 

4. Ha en vecko-checkin. Ett bra sätt att upprätthålla en stark relation är att ha tid avsatt varje vecka för att prata igenom veckan som varit och veckan som kommer. Sitt ner tillsammans eller ta en promenad i 30 minuter en gång i veckan. Söndagar kan vara en bra dag för detta. Börja med att tacka varandra för saker som den andra gjort bra den senaste veckan. Prata sedan om eventuella problem, saker som behöver lösas eller annat som du har tänkt på. Tänk team för att hitta lösningar. Planera veckan som kommer, alltifrån matlagning till annan logistik. Avsluta genom att fråga hur ni kan supporta varandra den här veckan. Det här är en bra rutin för par som för er närmare varandra.

 

5. Starta en ny bra vana. Ett sätt för att hitta tillbaka till gnistan är att testa något nytt tillsammans. Välj något litet och enkelt ni tror att ni kommer att göra i vardagen. En 20 minuters kvällspromenad eller att säga tack till varandra för något en gång om dagen. Planera in en veckodate. Behöver inte vara något storslaget, utan kan handla om att den ena planerar en trevlig middag och den bara blir serverad. Om ni inte redan har gjort det, ladda ner appen Coupleness för att komma igång med bra vanor i relationen.

New apps we love.png
Local apps we love.png