iStock-486169068_low.jpg
Coupleness logo transp.png

Därför skiljer sig många efter sommaren

Äntligen semester och tid för relationen! Kanske känns den inte hundra innan semestern och ledigheten blir en tid att lappa ihop relationen. När det inte lyckas blir istället sensommaren och tidiga hösten en tid för skilsmässor. Det är förmodligen inte den enskilda semestern i sig som gör att många par väljer att skilja sig denna period. Det handlar istället om besvikelser som funnits under en längre tid. 

Hur investerar man i relationen?

Coupleness viktigaste tips är att jobba proaktivt med relationen under hela året. Vi kallar det för Active Love. Vi uppmuntrar par att investera lite tid och energi i relationen varje dag. Läs mer för att få reda på varför många skiljer sig efter sommaren. Vi ger också tips på hur du kan tänka om du funderar kring skilsmässa.

Varför skiljer sig många efter sommaren och hur kan jag hålla ihop med min partner?

 

För att få relationen att hålla kan det vara bra att titta på skälen till varför vissa relationer inte gör det. I Sverige skiljer sig ca. 25 000 människor per år.  September månad en av de månader då skilsmässorna är som flest enligt statistiken. Vad är det egentligen som händer med relationen under semestern? Eller så handlar det inte bara om semestern. Här är några av anledningarna till att varför par väljer att skilja sig eller separera efter sommaren. Vi ger också tips på hur ni kan ta er igenom tuffa situationer i relationen:

 

Lappa ihop relationen under semestern: Du har funderat på en separation redan innan sommaren men vill inte förstöra planerna. Du hoppas att sommaren ska lappa ihop relationen. 

Så här kan du tänka: Ta itu med eventuella olösta konflikter. Ta upp det ni satte på paus under semestern. Uttryck eventuella känslor eller bitterhet som har byggts upp, med fokus på dina känslor snarare än att lägga skulden på din partner. Människor är som ångkokare, om vi inte släpper ut ångan fortsätter trycket att byggas upp och bli starkare och starkare. Konflikter kan inte lösas om de sveps under mattan. Genom att lyfta det som inte känns bra, oavsett vad som händer, har du gjort vad du kan.

 

---

 

Ingen sexlust: Din sexlust var högre under semestern. Du var mer avslappnad och utvilad och nu efter ledigheten känner du inte likadant när vardagen är tillbaka.

Så här kan du tänka: Försök att ta bort stressen kring sex genom att fokusera på intimitet istället. Istället för att sex och orgasmer är målet sikta på att komma nära genom fysisk beröring. Prata med din partner om hur du mår, försök berätta hur du känner. Prova något nytt eller lite galet tillsammans, för att lätta upp situationen. Sov upp och ner eller försök att kyssa varandra på roliga plaster som armbågarna.

 

---

 

Min relation känns sämre än andras: Du har gått på bröllop nu när det är sommar och du scrollar Instagram. Du jämför dig med andra och känner att alla verkar vara så lyckliga och ha så mycket roligare i sina relationer.  


Så här kan du tänka: Det kan kännas tufft om man börjar jämföra sig. Det är lätt att känna att våra liv eller relationer är så mycket sämre än andras. Det gäller särskilt när vi ser andra på deras mest romantiska dag! Att komma igenom den här utmaningen handlar om att identifiera vad som är speciellt med ert förhållande. Är det era gemensamma intressen, att din partner alltid backar dig när det är tufft på jobbet eller något helt annat? När det gäller Instagram, ta en paus eller försök landa i tanken att förmodligen har alla par sina utmaningar, stora som små. Kanske går det att använda andra par som inspiration istället?

 

---

 

Allt blir hundra gånger värre under semestern: En semester, med alla dess förväntningar kan tendera att lyfta fram era skillnader och eskalera gamla och kanske skapa nya konflikter.

Så här kan du tänka: Nyckeln är att identifiera vad det underliggande är. Det vill säga vad är det egentligen som ligger bakom konflikterna? Att resa tillsammans kan också vara en utmaning och en källa för nya konflikter. Låt oss säga att du blev arg på din partner eftersom hen inte han ge rätt vägbeskrivning när du behövde den. Hen satt med telefonen och lyssnade inte riktigt och ni tog fel avtagsväg, vilket blev en rejäl omväg. Kärnfrågan där kan vara att du känner att du inte får tillräckligt med uppmärksamhet av din partner, inte ens i en skarp situation. När ni kan prata igenom den djupare frågan istället för att tjafsa om omständigheterna är det mer troligt att ni hittar lösningar tillsammans.

 

---

 

Ångest över vardagen går ut över relationen: Du har ångest över att komma tillbaka till vardagen och jobbet efter semestern. Du tror att det handlar om relationen. Är det den som är boven egentligen?

Hur du tar dig igenom det: Tillbringa lite tid på egen hand, gå en promenad eller skriv ned dina tankar i en dagbok. Försök förstå vad som gör att du känner dig nere och ångestfylld. Om du ofta är irriterad på din partner, ta dig tid att ta förstå varför. Det kan vara lätt att lägga över annan frustration på förhållandet. Kanske handlar det om ångest och oro kopplat till jobbet och inte relationen? Gör en plan för hösten och hitta bra rutiner. Lär känna dig själv genom att förstå dina känslor och vad som påverkar dig. På så sätt blir kommunikationen i relationen enklare också.

 

---

 

Vad gör jag om jag funderar på skilsmässa?

Det är viktigt att försöka vara proaktiv och söka parterapi innan det är försent. Ett generellt tips är att inte fatta några stora och förhastade stora livsbeslut under känslomässig affekt. Se tiden an och ha inte för bråttom. Testa parterapi! En utomstående tredje part kan hjälpa till att kartlägga, identifiera och hjälpa er att se möjligheter och utmaningar samt hur ni kan utvecklas och gå vidare tillsammans. Är det en skilsmässa som står för dörren, så är det också fint att få hjälp att genomföra en så bra separation/skilsmässa som möjligt, inte minst om man har gemensamma barn. En skilsmässa innebär alltid ett stort sorgearbete som man måste lämna tid och rum för.

När sommaren slutar och hösten börjar är det en perfekt tid för för att reflektera och välja hur vi vill gå framåt i våra liv och relationer. Vad funkar bra och vad vill vi göra annorlunda?

New apps we love.png
Local apps we love.png