Group 525 (1).jpg
Coupleness logo transp.png

Tacksamhetsdagbok 

Reflektera över och skriv ned vad du är tacksam över. Det kräver en minimal ansträngning och kan ha stora positiva effekter på ditt liv. Det är inte bara bra för dig som individ utan kan också påverka din relation och partner på ett bra sätt. 

De små sakerna i vardagen räknas
Det är verkligen så enkelt som det låter, skriv ner det du är tacksam över. Det kan vara större och mer allmänna saker som att du är frisk, har någonstans att bo, att du är kreativ eller andra personlighetsdrag du gillar med dig själv. Eller att du är tacksam över någon som finns i ditt liv, som du tycker väldigt mycket om. Det kan också vara de till synes små sakerna i vardagen som vädret, en kopp te, ett sms från en vän eller att du och din partner hade ett fint samtal vid middagen. Känn inte att du behöver prestera, utan vad du än tänker på så räknas det. Det behöver inte vara långa uppsatser. Det kan vara några ord som fångar vad du är tacksam för just idag.

Positiva effekter av tacksamhetsdagbok

Många forskningsstudier, inklusive de som leds av Robert Emmons, visar på alla möjliga positiva effekter från att skriva tacksamhetsdagbok. Greater Good Magazine skriver om Emmons arbete som tar upp fysiska, psykologiska och sociala fördelar som:
 

  • Starkare immunförsvar

  • Mer motion och bättre sömn

  • Mer glädje och optimism

  • Mer hjälpsam och förlåtande

  • Mindre känsla av ensamhet
     

Bra, va? Särskilt det sista, eftersom nya studier visar att ensamhet är ett stort folkhälsoproblem som kan skada vår hälsa lika mycket som rökning. Bara några minuters tacksamhetsdagbok några gånger i veckan kan förbättra våra liv drastiskt. Med det sagt, du behöver inte skriva tacksamhetsdagbok dagligen. Forskning visar nämligen att det är mest effektivt att göra det 1-3 gånger per vecka.

Gräv lite djupare 
När vi väl har vana inne att skriva ner saker som vi är tacksamma för kan vi börja tänka mer på var dessa bra saker kommer ifrån och hur vi upplever dem. Finns det människor vi kan tacka, eller riktas vår tacksamhet mer generellt? Upplever vi de goda sakerna medan de händer, eller bara när vi ska reflektera över vad som är bra? Kanske går det att vara mer närvarande här och nu. Insikter kring vår egna tacksamhet kan hjälpa oss att hitta en vana av att reflektera och uttrycka tacksamhet och inte minst att känna den i stunden. 

Det finns plats för både positiva och negativa känslor
Att öva på att känna tacksamhet betyder inte att vi behöver stänga av alla negativa känslor vi har. Det är viktigt att vi känner hela vårt spektrum av känslor istället för att försöka använda tacksamhet för att blockera negativa känslor som ilska, rädsla och ånger. Vad tacksamhet kan erbjuda är i stället en balans. Vi kan känna smärta och ändå uppleva tacksamhet. Även om vi kanske upptäcker att desto mer vi praktiserar tacksamhetsdagbok, ju mer positiv energi och styrka får vi, vilket gör att det kan bli lättare att navigera negativa känslor och upplevelser. En studie från 2008 visar att tacksamhet kan minska nivåerna av stress och depression.
 

Det är ok att inte ha kontroll
Tacksamhet går hand i hand med ödmjukhet och lär oss att se att även saker utanför oss påverkar oss positivt. Det handlar inte bara om allt vi kontrollerar själva. Vi har helt enkelt inte full kontroll över vad som händer runt omkring oss och vi påverkas av saker utanför oss själva - vilket kan vara svårt att acceptera för den som gillar att vara i kontroll. Det kan också vara svårt att känna tacksamhet om vi har det riktigt tufft. Det kan kännas som att vi famlar efter halmstrån och att det känns ytligt. Den goda nyheten är att vi med tacksamhet kan “fake it until we make it”. Tänk utanför boxen för att hitta något, vad som helst, som du kan säga tack för. Om du bara hittar en sak varje dag kommer det bli enklare med tiden och du börjar hitta fler och fler möjligheter till tacksamhet.

Att vara tacksamma tillsammans

Med Coupleness möjliggör vi för dig att skriva tacksamhetsdagbok ett par gånger i veckan i den dagliga trackern. En dagbok i mini-format helt enkelt, allt för att du ska kunna skriva ner dina tacksamhetstankar. Din dagliga tracker delas sedan med din partner, vilket ökar er förståelse för varandra. Du får också en bättre insikt i ditt egna välmående och vad ni båda är tacksamma över. När tacksamhet blir en viktig del i vardagen upptäcker du med stor sannolikhet att du och din partner känner er mer och mer tacksamma för varandra. Ni kommer att känna varandras uppskattning mer regelbundet, stärka ert band och fördjupa relationen.

New apps we love.png
Local apps we love.png