Invisible labor 980.jpg
Coupleness logo transp.png

Det osynliga arbetet i ditt förhållande

Så upptäcker du det osynliga arbetet som får vardagen att snurra på

Det är en hel del arbete som går in i familjen och hemmet och mycket av det arbetet är osynligt. Om en person i familjen gör det mesta av det osynliga arbetet är det ofta inte bra för den personen, inte heller för förhållandet. Att lära sig att känna igen och byta roller i familjen kan vara lite klurigt. Därför har vi listat olika saker ni kan göra för att uppmärksamma det osynliga arbetet och som också kan hjälpa er att känna er mer som ett team. 

 

Vad är osynligt, mentalt och känslomässigt arbete egentligen?

”Osynligt arbete” är en term för arbete som är obetalt, osett och som inte uppmärksammas. Det kan inkludera olika typer av fysiskt arbete i hemmet som att tvätta, diska och att göra det mysigt hemma. Även mentalt arbete som att komma ihåg allas scheman, gympapåsar, styra upp playdates är osynligt arbete. Emotionellt arbete som att stötta andra när de har problem eller att checka in med barnen och kolla hur de mår brukar också vara osynligt arbete. Osynligt arbete märks oftast bara när det inte blir gjort. Om en person i förhållandet gör det mesta av det osynliga arbetet kan det påverka den mentala hälsan och tillfredsställelse i förhållandet negativt, eftersom hen inte får uppmärksamhet, stöttning eller pepp för allt som görs.

 

Kvinnor tar oftast mer ansvar för det osynliga arbetet

Otaliga forskningsstudier har visat att i heterosexuella relationer utförs majoriteten av det osynliga arbetet av kvinnor, även när det finns en avsikt att man vill vara jämställda. Kvinnor spenderar sex timmar mer än män varje vecka på hushållsuppgifter (SCB), kvinnor tar till 80% initiativ till att inleda svåra samtal (The Gottman Institute), och när det gäller att komma ihåg vilka uppgifter som behöver göras för familjen, tenderar män att bara hålla reda på uppgifter som direkt påverkar dem (Ahn, J.N., Haines, E.L. & Mason, M.F.). Oavsett om du är i en hetro - eller homosexuell relation kan könsstereotyper påverka dig.

 

Att vara ansvarig mot att hjälpa

Ett smart sätt att titta på hur arbetsfördelningen är uppbyggd i ditt förhållande är att använda ett tankeexperiment. Vilket språk skulle du använda om du skulle göra en uppgift tillsammans med din partner. Skulle du "hjälpa" din partner med disken? Skulle din partner "hjälpa" dig att planera helgaktiviteter med barnen? Om du har en inställning där en person vanligtvis automatiskt ansvarar för en uppgift, och den andra helt enkelt hjälper till kan det vara en indikation på att endast en person anses vara ansvarig för majoriteten av det arbetet.

Jag gör mer

Det är oftast inte särskilt svårt att tänka på allt man själv bidrar med till relationen och hemmet eftersom du håller reda på och upplever allt du gör själv. När det gäller det arbete som din partner gör kanske du inte ser eller lägger märke till det på samma sätt för att du exempelvis inte är där precis de minutrarna när tvätten hängdes eller då samtalet togs med barnen om vad som ska med på skolutflykten. Du kanske har en vag känsla av att det dammsögs någon gång förra veckan, eller att din partner tog barnen till fotbollsträningen, men du har ingen aning om hur mycket tid och energi hen har lagt ned på sina olika ansvarsområden. Detta kan leda till att du överskattar jobbet du gör hemma och underskattar arbetet din partner gör.

Är en 50/50 split det ultimata?
En del av oss tänker att det bästa för relationen är att sikta på en 50/50 fördelning när det kommer till att ta ansvar för hemmet och det emotionella arbetet. Denna strategi kanske funkar för vissa, men för andra kan den istället leda till att uppdelningen inte känns rättvis och att man tenderar att överskatta sina egna bidrag och underskatta ens partners. Det kan även leda till en känsla av att man tävlar mot varandra istället för att vara ett team. Ett tips är istället att båda i relationen siktar in sig på att göra mer än 50%. Något som troligtvis kommer att leda till att båda parter känner sig mer nöjda och tacksamma mot varandra .


En ny bok som heter The 80/80 Marriage beskriver att ett tankesätt om absolut rättvisa också kan hindra oss från att göra fina saker för vår partner. Om allt vi gör är att försöka vara rättvis, ta hand om våra 50% av arbetet och inte mer eller mindre, är det mindre troligt att vi gör det där lilla extra för varandra även om vi kan (Klemp, N., Klemp, K.).

Fem steg till ett mer sammansvetsat förhållande

Det finns ingen “one size fits all” metod som passar i alla relationer. Men om du vill du prova ett nytt sätt att fördela ansvarsområden hemma och komma närmare varandra så testa vår femstegsmodell.

 

Steg 1: Fundera över hur det ser ut hemma hos er. Hur växte du själv upp, hur upplevde du att dina föräldrar fördelade arbetet hemma och hur visade de uppskattning mot varandra? Vad gillar du att göra hemma och varför tror du? Vad är viktigast för dig när det kommer till att dela upp arbetet hemma och vad är viktigast för dig när det gäller att ta hand om relationen?


Steg 2: Gör det osynliga synligt. När osynligt arbete blir synliggjort kan det göra en stor skillnad för personen som gör det. Hen känner sig sedd och uppskattad på ett annat sätt. Fråga din partner om allt hen gjort för relationen och hemmet denna veckan. Försök att inkludera allt ifrån det praktiska till det emotionella och försök att fånga upp även det som ni kanske inte riktigt tänker på är något ni faktiskt gör hemma. Det kan vara alltifrån att ha koll på gympapåsen till barnen, den sociala kalendern eller vem som planerar era dater. Kolla in denna lista för inspiration. Toppen! Nu har ni gjort det osynliga arbetet synligt.

Steg 3: Flytta fokus från rättvist till generöst. Försök att göra mer än 50% hemma. Om båda gör det kanske resultatet blir något annat än om ni stirrar er blinda på vad som är rättvist. Det är så enkelt att underskatta vad ens partner gör och överskatta ens egna bidrag. Försök istället att applicera ett mer generöst mindset och se vad som händer.

Steg 4: Visa tacksamhet för allt din partner gör, stort som smått. I gengäld får man ofta tacksamhet och kärlek tillbaka.
 

Steg 5: Hitta er unika rytm. Saker händer, livet händer, så försök vara flexibla och inte för rigida i ert tankesätt kring vem som gör vad och testa något du inte brukar göra hemma. Ni kommer känna er mer som ett team!

 

Vi hjälper dig gärna att komma igång

Spana in vår nya feature mini-vanor för att utveckla roliga och bra vanor i din relation. En av mini-vanorna handlar om just osynligt arbete. Du och din partner kommer enkelt igång tillsammans med Coupleness.

New apps we love.png
Local apps we love.png