Kärlekens fem språk

Röda rosor i all ära, men egentligen blir du gladast för frukost på sängen och att höra hur fin du är. Kanske är det så att du och din partner har olika kärleksspråk? Helt enkelt olika sätt att uttrycka och visa kärlek på. 

 

Öka förståelsen för varandra och testa vilket kärleksspråk ni har. Många som inte känner sig tillräckligt älskade eller sedda i sina relationer berättar att när de förstod sitt egna och sin partners kärleksspråk var det en riktig “eye opener” för relationen. De började se saker som de inte lagt märke till tidigare som kärlekshandlingar och det var enklare att uppmärksamma sin partner på det sätt som hen gillar bäst. Visste du att man ofta uttrycker kärlek med det språk som man själv har som kärleksspråk? Glöm inte att alla relationer mår bra av alla språk och att några språk betyder mer än andra beroende på vilka kärleksspråk ni har. Ta reda på vilka.

 

Gary Chapman som skrivit boken "The Five Love Languages" menar att varje människa har en ”kärlekstank” inom sig och att vi alla besitter ett primärt och ofta ett sekundärt kärleksspråk. De fem kärleksspråken är: 

 

1. Fysisk beröring

2. Gåvor

3. Tid tillsammans

4. Tjänster

5. Bekräftande ord

Vilket kärleksspråk har du?

FYSISK BERÖRING

 

Personer som har fysisk beröring som kärleksspråk känner sig älskade, bekräftade och sedda när deras partner rör vid dem. De gillar beröring offentligt, att hålla handen och att ligga nära i soffan. Det spelar ingen roll hur många fina presenter hen får eller bekräftande ord, om personen inte får fysisk närhet så känner den sig inte sedd. Det handlar nödvändigtvis inte om sex, utan om närheten. De flesta av oss behöver fysisk beröring i våra intima relationer, men för dem vars primära kärleksspråk är fysisk beröring kan det vara ännu viktigare.

 

Fler exempel på fysisk beröring:

 • Spontana kramar

 • Handen på benet när ni åker bil

 • Att sitta i knät

GÅVOR

Personer som har gåvor som kärleksspråk känner sig sedda och älskade när deras partner ansträngt sig för att hitta en present med eftertanke. Det handlar inte om att du är materialistisk och prislappen, utan om tanken bakom. Dessa personer gillar att både ge och få presenter och glömmer aldrig speciella dagar som ska firas. De tycker om när personer de ger gåvor till visar uppskattning.

 

Förslag på gåvor:

 • Favoritblommorna

 • Favoritglassen

 • En symbolisk och oväntad gåva

KVALITETSTID

 

Personer som har kvalitetstid som kärleksspråk känner sig älskade och sedda när de får sin partners odelade uppmärksamhet. De värdesätter tid tillsammans och sätter gärna av tid i kalendern för kvalitetstid. De känner sig också älskade när deras partner tydligt avsätter tid för relationen. Vid middagen vill de ha sin partners fulla uppmärksamhet och telefoner vid bordet är inte populärt, då känner de att deras partner inte prioriterar eller ser dem om hen inte är fullt närvarande (vem tycker egentligen att det är trevligt med telefoner vid matbordet ;).

 

Tips på aktiviteter:

 • Träna tillsammans (snart släpper vi peppiga träningsvideos med Alexandra Kamperhaug i appen)

 • Pussla

 • Spela tv-spel ihop

TJÄNSTER

Personer som har tjänster som kärleksspråk känner sig sedda och omhändertagna när deras partner utför tjänster och underlättar för dem. Det behöver inte vara stora saker, utan det kan handla om:

 

 • Att ens partner hämtar upp ett paket som inte blivit hämtat på posten

 • Frukost på sängen

 • En extra lämning av barnen på förskolan det är extra stressigt

 

Handling säger mer än ord helt enkelt. Det är viktigt för en person med kärleksspråk tjänster att personen som hjälper dem har en positiv inställning, om tjänsterna mer ger sig uttryck av en skyldighet kommer de inte att upplevas lika kärleksfullt.

BEKRÄFTANDE ORD

Personer som har bekräftande ord som kärleksspråk känner sig sedda och älskade när deras partner berömmer och ger dem komplimanger, skriftligt som muntligt. När deras partner säger “du vet väl hur mycker jag älskar dig även om jag inte säger det så ofta” känner dem att det behövs mer bekräftelse än så. De vill få fina ord och komplimanger kontinuerligt i vardagen. Det kan handla om kärleksfulla sms, små lappar och peppiga hejarop. Det behöver inte alls vara särskilt komplicerat, utan några små ord här och där räcker långt.

 

Förslag på enkla och fina komplimanger:

 • Du får mig alltid att skratta

 • Jag blev så himla glad när jag såg dig komma hem från jobbet idag

 • Vad stolt jag är över dig

Om du har bekräftande ord som kärleksspråk kan negativa kommentarer eller förolämpningar såra dig lite extra.